Coaching

Egy általános coaching folyamat lényege a fejlődés. Alapvetően nem a múltbéli árnyakat vadásszuk le, sokkal inkább a jövőért cselekszünk a jelenben. Bár a kihívásközpontú aktív cselekvés jellemzi ezeket a folyamatokat, de természetesen a megértő és elfogadó tér sem marad el. A kihívás és támogatás egyensúlya lesz az, mely megteremti az ideális feszültséget, mely elengedhetetlen az optimális működéshez. Nem az a cél, hogy a maximumot hozzuk, hiszen ez hosszú távon kiégést hoz. Nem is az a cél, hogy a túlélésre játszva a minimumot tegyük, hiszen így nem érhetünk el komolyabb eredményt és nem élhetünk a potenciánkkal. A cél a hosszútávú optimum megtalálása, mely az élet kihívásainak változásaira is képes megfelelően reagálni.

Egy coaching folyamatban általában 3 fő terület fejlesztése történik, melyek a következők:
- Tudatosság: Célja, hogy kialakuljon egy tisztán látás és ezáltal felismerjük a helyzeteket, hogy tudjuk min érdemes változtatni. Itt fejlődik a megkülönböztető képességünk is, mely segít eligazodni az utunkon és ez által egy önazonosabb élet felé vehetjük az irányt.
- Felkészültség: Célja, hogy valódi eszközöket adjon az úton járónak, melyeket eredményesen tud használni cáljainak megfeleően. Az eszközök mellett a jövőbeni kihívásokra való felkészítés is ide tartozik.
- Hajlandóság: Mind köszül talán a legnagyobb kihívást rejtő képesség ez, mely a cselekvéshez szükséges tűz felébresztését és hosszútávú, önálló életbentartását célozza meg.

Egy coaching folyamat menete:
Minden jövőbeni együttműködés egy kötetlen és ingyenes stratégiai megbeszéléssel indul.
Ennek célja, hogy mindkét fél megbizonyosodjon arról, hogy az adott kihívás, a felvázolt út és az útitárs személye ideális számára. Egy ilyen beszélgetés általában két óra elfoglaltságot jelent, mely alatt az érdeklődő valódi élményt szerezhet a coaching mibenlétéről és a kihívása/célja mélyebb megértése mellett, új eszközökkel vértezheti fel magát a megoldás érdekében.
Működésemben kerülöm a csak felszíni témák és célok kitűzését, mert úgy gondolom, hogy a valódi, hosszútávú változáshoz mélyebbre kell mennünk és általában a szokásaink megváltoztatásával érhetünk el maradandó eredményt.
A folyamatok hossza és felépítése egyedi módon történik a hozott kihívásoknak és céloknak megfelelően.

Kikkel dolgozom általában együtt?
Sikeres együttműködéseim alapja a megfelelő útitárs megválasztása. Feltétel, hogy az illetőben már felébredt a felelősség vállalás szikrája és tisztában van azzal, hogy a változás érdekében neki kell cselekednie, változnia. Fontos a megfelelő kémia, ami megalapozza a közös valóságot, hogy a hosszabb út során a félreértések könnyebben elkerülhetők legyenek. Hiszem, hogy a sikeres eredményhez fontosabb a coachi személye, mint a coaché.

Gyakori témák:
Egy általános coaching folyamat olyan, mint egy nyitott tér. Az ügyfél kihívása, célja, szándéka és személyisége határozza meg az alapvető irányt. Mindemellett természetesen bizonyos témák velem is jobban rezonálnak, mint mások. Ennek megfelelően, a teljesség igénye nélkül pár téma, mely igazán közel áll hozzám és melyben gyakran támogatom a hozzám érkezőket.
- Férfi/Női működések
- Vezetési alapelvek. (Felsővezetőknek, vagy ha a saját életed felett szeretnéd visszanyerni az irányítást)
- Tudatosság fejlesztés.
- Önismeret/Spiritualitás bullshit nélkül, kézzelfoghatóan.
- Kommunikáció fejlesztés.
- Önazonos élet kialakítása. (Hivatás, párkapcsolat, stb.)
- Meditáció
- Érzelmi egyensúly megteremtése a változó világ.

Created with